Uupumus

Rentoutumisen hetkiä

En tiedä, onko se tämä vuoden alku, jatkuva pimeys, työmäärä vai mikä, mutta olen viime viikot ollut kovin väsynyt. Huomaan, miten vanhasta tottumuksesta helposti lipsahdan edelleen vauhdin ylläpitämiseen ja jopa kierrosten lisäämiseen siinä vaiheessa, kun keho ja mieli alkavat ilmoitella väsymisestään. Ettei vaan mikään jää tekemättä.

Väsymyksen hetkinä mietin synkästi, löydänkö itsestäni enää koskaan sitä valoisaa ja energistä ihmistä, joka joskus olin. Miten nykyään intensiivisempää tekemistä seuraa monen päivän väsymys, jota ei enää kahvilla ja karkilla saa kumottua. Näistä ajatuksista seuraavaa alakuloa on ajoittain vaikea jaksaa.

Kaipaan rauhoittumista ja rentoutumista, koska niitä on tässä elämäntilanteessa haastava toteuttaa. Arjen kiireessä helposti unohtuu, että ainiin, nyt olisi tauon paikka. Joskus käyn niin kierroksilla, etten yksinkertaisesti pysty rauhoittumaan, vaikka yritän. Tämä on se pahin. Näissä hetkissä on vain ikään kuin puoliväkisin irroitettava krampissa olevat sormet puhelimesta tai tietokoneen näppäimiltä, suljettava some ja asiakastietojärjestelmä, jätettävä pyykit koneeseen tai annettava koirien odottaa lenkille pääsyä hetken pidempään ja käytävä ihan vaikka hetkeksi lattialle makaamaan. On hetkiä, kun keho kaipaa totaalipysähtymistä ja hetkiä, kun se kaipaa rentoa hengailua. Pitää kuulostella, kummasta on kyse.

Olen vähän vahingossa löytänyt uuden tavan rentoutua. YouTuben lintuvideot. Aivan taivaallista… Alun perin etsin videoita kissojen aktivoimiseksi. Kissojen kyllästyessä löydän itseni sohvalta nirvanassa tuijottamassa ruudulla hyppelehtiviä, siemeniä syöviä tinttejä, varpusia ja punarintoja. Videoissa soi jatkuvana taustalla viserrys ja luonnon äänet. Ne soivat korvissa, vaikka sulkisin silmäni. Siihen saattaa hetkeksi vaikka nukahtaa.

Tein itselleni listaa asioista, jotka rauhoittavat ja rentouttavat minua:

😴 Luonto-ohjelmat, luonnon äänet. Luonnossa liikkuminen

😴 Kiireetön saunominen kynttilän valossa

😴 Pitkät venyttelyt kävelylenkin päälle

😴 Savun tuoksu ulkona

😴 Säännöllinen tärinä, esimerkiksi autolla ajaessa. Neurosonic-patja on tässä aivan fantastinen.

😴 Kissan kehräys sylissä

😴 Kun joku silittelee ja saa vain olla. Rauhallinen kosketus.

😴 Hiljaisuus ja siinä köllöttely, vaikka sängyllä tai sohvalla maaten.

😴 Jokin sopivan yksitoikkoinen tekeminen, jossa keho pääsee liikkumaan ja aistit aktivoituvat, esimerkiksi halkojen hakkaaminen, multien vaihtaminen huonekasveihin tai itsekseen hyvän musiikin tahtiin tanssiminen.

😴 Uunilämpöinen, tuore leipä ja kuppi kuumaa teetä kiireettömästi nautittuna.

😴 Yksin oleminen

On mukavaa olla iloinen ja energinen. Väsymystä ja huvittamattomuutta on vaikeampi jaksaa, mutta nekin kuuluvat elämään. Lepäämällä siinä vaiheessa, kun olo on vasta hieman kuormittunut, pääsee huomattavasti helpommalla. Kun on vuosien ajan vetänyt omaa hermostoaan aivan kiepeille, keho ei enää koskaan tule kestämään rasitusta samalla tavalla kuin ennen. Keho reagoi jatkossa voimakkaammin ja herkemmin kaikkeen ja laadukasta lepoa sekä palautumista tarvitsee enemmän.

Kysymykseen ”Onx pakko tehdä jos ei yhtään jaksaisi?” on lyhyt ja ytimekäs vastaus. Ei. Ei ole. Ehkä sitten myöhemmin.

Mitä sinun rentoutumis- ja rauhoittumiskeino-listasi pitää sisällään?

Luonnolla on valtavan rauhoittava voima.
Aamuisin koirien kanssa kävellessä salpautuu monesti ihan henki sen edessä, miten upealta jokin maisema näyttää.
Liina
Author: Liina

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.