Terveys

Mikä aiheuttaa raudanpuutetta – myös miehillä?

Monet asiat aiheuttavat raudanpuutetta.

Naissukupuoli itsessään on riski matalille tasoille. Kuukautiset, synnytykset, raskaudenkeskeytykset ja jälkivuodot vievät rautaa pois kehosta. Jos rautavarastot ovat vähissä jo lapsena, tyttöjen kuukautisten alkaminen murrosiässä pahentaa vajetta sekä oireilua. Koulumenestyksen äkillinen lasku laitetaan usein murrosiän piikkiin eikä syitä sen taustalla riittävästi tutkita.

Myös isot leikkaukset, usein toistuvat, massiiviset nenäverenvuodot (yleistä etenkin lapsilla), kasvisruokavalio, krooniset suolistosairaudet ja ravinnon imeytymisen häiriöt vähentävät rautaa kehosta.

Myös miehillä varastoraudanpuute on yllättävän yleistä. Se oireilee väsymyksenä ja uupumuksena sekä heikentyneellä suorituskyvyllä. Mieli on usein matala ja ahdistunut. Olo on levoton ja nukkuminen vaikeaa.

Miesten raudanpuute voi syntyä esimerkiksi runsaasta maitotuotteiden käytöstä aterioilla, kestävyysliikunnasta & ylipäätään rankasta treenaamisesta, pitkään vuotavista peräpukamista, kasvisruokavaliosta, leikkauksista tai kroonisista suolistosairauksista.

Raudanpuutteen korjaaminen suun kautta nautittavalla rautalisällä on hidasta ja siihen menee keskimäärin 6-24kk. Ferritiinitasoja olisi tärkeää seurata muutaman kuukauden välein verikokein, jotta nähdään onko rautalisästä apua ja miten arvot nousevat. Myös halutulle tasolle pääsyn jälkeen ferritiiniarvoja olisi tärkeä säännöllisesti (1-2 kertaa vuodessa) seurata, etenkin ellei syy raudanpuutteelle ole selvinnyt eikä sitä ole pystytty korjaamaan.

Raudanpuute voi aiheuttaa lapsettomuutta ja vaikeita, jopa invalidisoivia, fyysisiä sekä henkisiä vaivoja. Tutkimuksiin laitetaan rahaa ja samalla vähätellään apua hakevia. Kuinka paljon säästyisikään rahaa ja satojen tuhansien ihmisten elämänlaatu paranisi sillä, että hoidettaisiin raudanpuute kuntoon. Hoidettaisiin kunnolla. Ihmiset haluaisivat hoitaa lapsiaan, käydä töissä, harrastaa ja nauttia elämästään.

Olen paljon miettinyt sitä, mikä yhteys on tyttöjen ja naisten räjähdysmäisellä ADHD-oireiluiden ja diagnoosien kasvulla ja varastorautojen vähyydellä. Etenkin lapsesta asti ollut raudanpuute vaikuttaa neurologiseen kehitykseen ja vanhempana kognitiivisiin toimintoihin. Tästä toivottavasti tutkitaan jatkossa lisää.

On tärkeää, että asiasta puhutaan ja kirjoitetaan ja aihetta tutkitaan. Meidän ei tarvitse olla hiljaa ja alistua. Jokaisella on oikeus saada asianmukaista hoitoa ja kokea, että hänet otetaan tosissaan.

Yksikään elämä ei ole muoti-ilmiö.

Liina
Author: Liina

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.