Lapinlahden sairaala Hietaniemi paljasjalkakenkä
Muutos

Paciuksenkadun mutka

Tämän päivän kansikuvani on näpätty Lapinlahden vanhaa sairaalaa vastapäätä olevalta kalliolta Hietaniemestä. Päädyin rantaan eräänä päivänä Mummeli-pyörälläni kotia kohti huristellessani. Oletko koskaan käynyt näillä hoodeilla? Aivan ihanaa aluetta, rakastan!

Pyöräillessäni töistä kotiin pysähdyn usein myös rantakallioille Meilahden sairaalan taakse Paciuksenkadun mutkaan. Siihen Rajasaaren kupeeseen. Niin tänäänkin. Katselen vettä ja taivasta, haistelen ilmaa. Tunnen karhean kallion pakaroiden ja kämmenten alla. Hassua, miten muutaman metrin päässä vilkkaasta tiestä sieltä ei oikeastaan kuulu kallioille pihaustakaan. Rakastan luontoa. Rakastan kaupunkia. Täällä Helsingissä yhdistyvät molemmat ihanalla tavalla. 

Olen ihan pienestä tytöstä asti pyöräillyt. Tuuli hiuksissa ja maisemat silmissä. Kaikki lapsuuteni kesät vietin aina paljain jaloin. Minulla on tänäkin päivänä varpaissa arpia niistä pyöräilyreissuista, missä jalka lipsahti polkimelta ja veri roiskui joka paikkaan. Jotain erityistä siinä polkimien jatkuvassa liikkeessä ja reisien polttessa on. Edelleen.

Pyöräillessä maisemat vaihtuvat nopeammin kuin juostessa tai kävellessä. Missään ei silti ole lähempänä kaupunkia, kuin pyörän selässä. Kaiken näkee aivan toisin. Viime kesänä pyöräilin paljon aivan Helsingin ydinkeskustassa. Töihin. Omaan terapiaan. Kotiin. Muuten vaan.

Helsinki keskusta kahvila
Kesäinen kahvila pyörän päältä kuvattuna.
Helsinki keskusta
Huikaiseva taivas jossain Helsingin keskustassa.

On ihana tuntea poljin jalan alla. Takareisi aktivoituu ihan eri tavalla, kun kaikki jalkapohjan lihakset ovat hereillä. Kovapohjaisissa kengissä – joista klossit kaikkein pahimmat – varpaat puutuvat ja pyöräilystä tulee väkisin selviytymistä. Kesän ensimmäiset pyöräilymatkat paljasjalkakengillä saivat jalkapohjien lihakset kipeiksi. Äkkiä siihen tottui.

Paciuksenkadun mutkassa riisun paljasjalkakengät jalasta ja lasken jalkapohjat vasten loppusyksyn auringossa kylpevää kalliota. Sama karheus, minkä tunsin kämmenissä, siirtyy jalkaterien iholle. Taivas on huikaisevan sininen. Kaksi vanhaa puuta seisoo toisiinsa kietoutuneena aivan silmien edessä. Ehkä ne siinä jo katsovat seuraavaa kevättä kohti. Rakkaudessaan vahvoina, toisiinsa uskoen.

Vetäisen paljasjalkatossuni takaisin jalkaan ja hyppään Mummeli-pyörän selkään. On aika jatkaa kotimatkaa. Taidan vielä kurvata Seurasaaren kautta.

Liina Sievers pyöräily paljasjalkakenkä
Pyörän päällä näkee vaihtuvat vuodenajat eri tavoin kuin kävellen tai juosten.
Liina
Author: Liina

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.