Paljasjalkakengät

Elämää jalkojen päällä, osa 2

Vasaravarvas. Plantaarifaskiitti. Vaivaisenluu ja kipua päkijöissä. Hiertymiä, kovettumia, punoitusta ja haavaumia. Kaikenlaisia vaivoja. Liian pienet kengät. Sukatkin on tiukat. Mutta kun nää kengät ois niin mageet…

Luin Respectan sivuilta, että 70% suomalaisista – sekä lapsista että aikuisista – käyttää liian pieniä kenkiä. Niin minäkin olen tehnyt koko elämäni. Jos olet lukenut aikaisempia tekstejäni, muistat suurimman syyn tälle. Minulla on pitkä jalka ja olen aina hävennyt sitä. Kaameaa tuskaa yrittää etsiä kenkiä, jotka ovat riittävän isot eivätkä purista, mutta näyttävät silti pieniltä. Tästä hyvästä minulla on vasaravarpaita. Sellaisia vähän kyömyisiä ja kieroon kasvaneita. Olen vasta nyt oivaltanut, mistä se johtuu. Liian lyhyistä kengistä.

Näin käy varpaille liian lyhyissä ja kapeissa kengissä. Nivelet työntyvät ylöspäin ja huomaatko, miten varpaat ovat kasvaneet hieman kieroon..? Minulla on myös tuollainen söpö pieni kuudes varvas pikkuvarpaan vasemmalla puolella. Se on osittain myös sen tulosta, että kävelen paino enemmän jalan ulkosyrjällä.
Kun ojennan varpaat täyteen pituuteen, huomaatko eron edelliseen?

Ja korkokengät…. Miten kukaan ikinä pystyy kuolematta ja halvaantumatta käyttämään niitä päivästä toiseen. En käsitä. Rakastaisin korkokenkiä… Miltä sääret niissä näyttävätkään… Mutta ei. Ihan kamalaa.

Ihmiskeho on rakenteena radiomaston kaltainen. Yksi palikka vaikuttaa yhteen ja tämä taas seuraavaan. Jos kipua alkaa tuntua jossain nivelessä, kivun aiheuttaja saattaa olla jossain ihan muualla kehossa. Virheasennoilla on tapana levitä.

Jos minä siis käytän korkokenkiä, alkaa niskani oireilla. Siitä minulla on muutama välilevyn pullistuma muistona. Kantapää korkealla korkkareissa kasvattaa alaselän notkoa. Iso kaari alaselässä työntää heti tissit törölle (toisinaan tästä voi toki ihmissuhdemarkkinoilla olla hetkellistä hyötyä..). Tissit töröllä on selkä hankalassa asennossa. Eipä siinä paljon muuta tarvita kuin vähän kiertoa ja painetta (yskähdys tai naurahdus) ja niskan kallistus ja puff – loppuikä menee niskan ehdoilla.

Niin kauniita. Niin ihania. Ja aivan kauheita jalassa.

Etenkin naiset käyttävät usein aivan liian pieniä kenkiä. Kun katsoo kenkien muotoilua ja sitä, mitä naisille myydään seksikkäinä, niin ihmekös tuo.

Liian pienillä kengillä köpöttely aiheuttaa paikallisia ongelmia päkijöihin ja varpaisiin. Ne survoutuvat toisiaan vasten ja ainakin minua ihan fyysisesti koskee kävellä. Ahdas tila vie varpailta ponnistusvoiman eikä jalka pääse liikkumaan luonnollisesti. Oletko koskaan yrittänyt juosta korkkarit jalassa..?

Isovarpaan edessä olisi hyvä olla 1,5cm käyntivaraa silloin kun kenkä on jalassa ja seisot jalan päällä. Myös muut varpaat tarvitsevat tilaa. Jos pikkuvarvas on punainen ja hiertynyt, on sillä kengässä liian ahtaat oltavat.

Joskus myös lapsena jalkoihin tehdyt operaatiot vaikeuttavat sopivien kenkien löytämistä aikuisena. Kuvassa ystäväni jalat.

Jalka voi parhaiten kengässä, jossa ei ole mitään ylimääräistä ja joka sallii jalan luonnollisen liikkeen. Niin, että sekä jalkapohjan että varpaiden lihakset pääsevät aktivoitumaan. Ilman kantakorotuksia, kiertojäykkyyksiä, pehmukkeita ja tukia.

Paljasjalkakenkä on asiantuntijoiden mukaan jalan toiminnan kannalta paras kenkä jalkaan. Omien käyttökokemusten mukaan olen täysin samaa mieltä. Liike tuntuu nykyään aivan erilaiselta.

Kun kengässä on riittävästi tilaa, pääsevät varpaat levittäytymään kunnolla liikkeen aikana. Oli aika huikea tunne paljasjalkakenkiin siirtyessä löytää varpaansa.
Liina
Author: Liina

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.